Nyhetsbrev

Nyhetsbrev april 2024

Hej,

Dagarna har blivit längre och kanske har du fått lite mer tid över? Då kan Höganäs Makerspace vårliga nyhetsbrev passa bra då vi har utökade öppettider, ny styrelse och tipsar om kommande aktiviteter hos oss.

 

Årsmötet genomfördes den 17 mars. I styrelsen sitter nu ordförande Cecilia Skoog, kassör Ingvor Green, sekreterare Victoria Dorup, ordinarie ledamot Niklas Hansson, ordinarie ledamot Pontus Nyholm samt Per Haglund som suppleant. Johan Lingebrant är revisor. Vi kan glädjande meddela att vi har utökat våra öppettider. Framöver har vi öppet tisdagar 14.00-16.00 samt 18.30-20.30. Torsdagar 16.00-20.30 och söndagar 10.00-12.00. 

 

Genomförda aktiviteter 

Vi har deltagit i projektet Kulturutmaningen som Höganäs kommun arrangerar för seniorer i kommunen. Hos oss fick deltagarna arbeta med lera. Träffen blev lyckad och vår förening kommer utmana seniorer vid ytterligare tillfälle längre fram i vår. 

 

I årets sista aktivitet samarbetade vi med Sportbanken och arrangerade Julpyssel med öppet hus i våra lokaler. 

 

En förmiddag i februari bjöd vi in medlemmar för att prova på att arbeta med mosaik. Föreningen har fått mosaik skänkt till oss och detta gav ett tillfälle för flera av oss att testa. Vi skapade bland annat brickbord och fågelbad. Än finns det bitar, fix och fog kvar i lokalen om fler av er skulle vara intresserade.

 

Fixarkväll har vi också haft för medlemmar och tanken är att det ska bli fler framöver. Vi hjälps åt att laga prylar som vi har liggande hemma men som kan få ett nytt liv. 

 

Aktiviteter framöver

 

Ni är välkomna på invigningen av snickeriet söndagen den 5 maj klockan 10.00. Även om en del av er har börjat använda snickeriet så bjuder vi in till den officiella invigningen med en liten genomgång och visar de fina maskiner och verktyg som vi haft möjlighet att köpa in tack vare Stiftelsen Gripen. Vi firar även med kaffe och kaka.

Vi planerar även att ha en vernissage där du som medlem kan ställa ut några av dina alster. Plats och datum är skrivandets stund ännu inte bestämt men håll utkik på våra sociala medier om du är intresserad av att delta eller besöka oss vid detta tillfälle. 

Har du någon aktivitet eller kurs som du vill anordna? Ta gärna kontakt med oss och dela med dig av dina idéer.

Hoppas vi ses!

Hälsningar

Victoria, Ingvor, Cecilia, Pontus, Niklas och Per

Nyhetsbrev december 2023

Hej,

Här kommer en tidig julklapp från Höganäs Makerspace: Nu är lokalen för snickeriet färdig! Det kändes så skönt när elektrikern satte upp vägguttag och belysning häromveckan. Vi har även beställt hem en del maskiner och verktyg som vi packar upp efterhand. I årets sista nyhetsbrev får ni en uppdatering om kommande aktiviteter och en liten förändring vad gäller våra sociala medier. 

Genomförda aktiviteter 

I oktober bjöd vi in till Öppet hus i våra lokaler. Medlemmar visade lokalen, verktyg och maskiner. Flertalet besökare hälsade på hos oss, fikade och passade på att fynda något på loppisen. Det var en fin dag som även gav några nya medlemmar till föreningen. 

Vi genomförde även ett evenemang på Höganäs Bryggeri. Det var en mycket trevlig afterwork där besökare provade att dreja, trycka på tröjor, sy mössor och svetsa. Även denna afton värvade vi några nya medlemmar vilket vi tycker är roligt. 

Julpyssel på Höganäs bibliotek under julskyltningen har blivit en återkommande tradition för oss. I år fick barnen bland annat vika julstjärnor och slöjda med drivved. Många barn passade på att värma sina flinka fingrar hos oss och fick unika egentillverkade saker med sig hem. 

Aktiviteter framöver

Höganäs kommun arrangerar Kulturutmaningen för seniorer i kommunen. Projektet erbjuder deltagarna en möjlighet att träffa andra seniorer och lära sig mer om vad Höganäs kommun, föreningar och kulturutövare erbjuder. Vi är så glada att vi ska få ta emot deltagare i projektet hos oss den 7 december.

Missade du pysslet på biblioteket eller kanske fick du mersmak? Glädjande kan vi meddela att vi i samarbete med Sportbanken bjuder in till Julpyssel med öppet hus söndagen den 10 december 10.00-12.00 i våra lokaler. Tipsa gärna vänner, som är nyfikna på vår förening och Sportbanken, om evenemanget. 

Vi har en del kvar att göra i snickeriet men vill du komma förbi och kolla (eller hjälpa till!) så är du varmt välkommen. Det går redan nu att arbeta där inne om du vill, men efter årsskiftet kommer det vara lite mer ordning och reda och då bjuder vi in till en invigning.

Vi vill även göra er uppmärksamma på att vår privata sida Makerspace Medlem på Facebook stänger vid årsskiftet och att i fortsättningen sker all kommunikation via vår offentliga grupp: Höganäs Makerspace | Facebook. Se gärna efter så att du är med i den gruppen och inte går miste om information från oss. 

Vi vill passa på att tacka er för detta året och önska er en skön julledighet. Vi ser fram emot ett gott nytt år tillsammans med er!

Hälsningar 

Victoria, Per, Cecilia, Pontus och Niklas

Nyhetsbrev september 2023

Hej,

Känner du dig utvilad och redo för hösten? Vi är flera som tagit en paus under sommaren och som nu tycker att det ska bli skönt med lite rutiner igen. Lokalen har nu öppet enligt våra vanliga öppettider tisdagar och torsdagar 18.30-20.30 samt söndagar 10.00-12.00. Höstens nyhetsbrev ger er bland annat information om vårt Öppet hus och en after work!

Glädjande kan vi meddela att bygget av lokalen för snickeriet har kommit igång ordentligt och beräknas vara klart inom en månad. Så fort rummet är klart kommer vi att börja köpa in utrustning.

Genomförda aktiviteter 

Under sommarlovet deltog vi i kommunens sommarlovsprogram med evenemanget Skapa och bygg med Höganäs Makerspace under två dagar. Båda dagarna var det många barn som snickrade, pysslade och skapade med lera på plats i våra lokaler. 

Aktiviteter framöver

Öppet hus håller vi den 8 oktober 11.00-13.00. Alla som är nyfikna på föreningen är välkomna att kika in på Höganäs makerspace. Under Öppet hus kommer det ges information om föreningen, rundvandring, exempel på projekt kommer visas, eventuellt har vi någon prova-på-aktivitet samt fika. Under Öppet hus tänker vi även passa på att ha loppisbord/bakluckeloppis på parkeringen. Vill du eller någon du känner vara med och sälja så kostar en säljplats 100 kr. Vill du som medlem vara med och hjälpa till under Öppet hus eller sälja på loppisen – kontakta cecilia@hoganasmakerspace.se. Hjälp oss gärna att sprida evenemanget på Facebook: https://fb.me/e/37GwB8ODD 

Makerspace möter Höganäs Bryggeri den 26 oktober från klockan 16.00 samlas vi på en AW på Höganäs Bryggeri. Besökare kan testa drejning, tryck på tröja, sy en mössa med overlock och kanske blir det även ett tillfälle för svetsning! 

Skapa med lera – I skrivandets stund är ej höstens datum spikade. Håll utkik i Facebookgruppen eller maila oss en önskan om att vara med så skickar vi ut förslag på datum. 

Höganäs kommun arrangerar Kulturutmaningen för att få seniorer att komma i kontakt med föreningslivet och varandra i Kullabygden. Vid ett par tillfällen kommer seniorerna vara hos oss på Höganäs makerspace och skapa med lera.   

Vill du hålla i någon aktivitet eller har förslag på saker som kan passa föreningen. Tveka inte att höra av dig till oss. Njut nu av sensommarvärmen så ses vi i höst!

Hälsningar 

Victoria, Per, Cecilia, Pontus och Niklas

Nyhetsbrev juni 2023

Den blomstertid nu kommer..,

och kanske finner du nu den där lusten och tiden att ta tag i projekten som du tänkt på så länge. Det låter som ett utmärkt tillfälle att göra ett besök hos oss på Höganäs Makerspace! 

Vårt snickeri är under uppbyggnad men har varit pausat en tid på grund av sjukdom. Nu tar vi nya friska tag och bygger vidare i sommar. Vi vill även passa på att meddela att föreningen söker efter en ny kassör. Kan detta vara något för dig så hör gärna av dig till oss!

Genomförda aktiviteter 

Vi har haft workshops för nyanlända barn och unga i samarbete med kommunens projekt Nyckeln till fritid. Vi har även genomfört en keramikkurs för ungdomar i samarbete med Eric Ruuth. 

Årsmöte genomfördes i mars. Det har dock skett en ändring sedan mötet genomfördes och vår kassör har avgått. Vi söker därför nu en ny kassör. Är du intresserad av detta uppdrag så kontakta oss gärna! I styrelsen sitter nu Cecilia Skoog, Per Haglund, Pontus Nyholm, Niklas Hansson och Victoria Dorup.

Vi deltog även i kommunens Hållbarhetsvecka och genomförde workshopen Kreativ hållbarhet då deltagare ritade på t-tröjor, tygväskor och keramik. 

Introkurs för svetsning har arrangerats vid ett par tillfällen vilket har varit populärt. Det kommer fler introkurser framöver. Dessa tillfällen annonserar vi ut i medlemsgruppen på Facebook.

Aktiviteter framöver

Vi deltar i kommunens sommarlovsprogram med evenemanget Skapa och bygg med Höganäs Makerspace på plats i våra lokaler den 29 och 30 juni klockan 13.00-16.00.

Vi har tillgång till ett odlingslott på området och är några stycken som odlar där. Är du intresserad av att odla med oss så hör av dig till oss.

I sommar kan vi ha förändrade öppettider så håll utkik i Facebookgruppen för att hålla er uppdaterade.

Vi önskar er alla en skön sommar! 

Hälsningar 

Victoria, Per, Cecilia, Pontus och Niklas

Nyhetsbrev mars 2023

Ett nyhetsbrev kommer lastat – med snickarglädje! I vår startar vi utvecklingen av vårt snickeri. Tack vare generösa bidrag från Stiftelsen Gripen och Optimera blir nu drömmen om en snickarhörna hos Makerspace verklighet! Tanken är att vi ska bygga ett separat rum i den yttre delen av lokalen där vi kan snickra året om.  

Genomförda aktiviteter 

Den 27 november deltog vi i Julpyssel på Höganäs bibliotek. Vi pysslade tillsammans med barnen som besökte julskyltningen. Overlockmaskinen sydde julstrumpor på löpande band och det var glada barn, papperspyssel och glitter överallt i lokalen.  

Den 11 december pysslade vi vidare i vår lokal när vi arrangerade Julmys och pyssel drop-in. Flera medlemmar passade på att julfika, pyssla och ordna det sista med sina egentillverkade julklappar. 

Vi har fortsatt med våra uppskattade workshops och Drejkvällar som även lockat många nya medlemmar till föreningen. 

Aktiviteter framöver 

Nyckeln till fritid är ett projekt i samarbete med Höganäs kommun för att hjälpa familjer och barn som kommer från andra länder att hitta meningsfulla fritidsaktiviteter här i Höganäs. Vid tre olika tillfällen i vår håller Makerspace workshops för nyanlända barn och unga.

Vi startar även ett samarbete med Eric Ruuth och erbjuder en 5 veckors Keramikkurs för ungdomar med start vecka 9.

Årsmöte hålls i vår lokal på Smältaregatan 7 den 19 mars kl. 10.00-11.00. Anmälan om deltagande sker till info@hoganasmakerspace.se senast 8 mars. 

Den 25 mars deltar vi i kommunens Hållbarhetsvecka och genomför workshopen Kreativ hållbarhet på Höganäs bibliotek kl. 10.00-12.00. Vi ritar på t-tröjor, tygväskor och keramik. Ta gärna med dig något hemifrån som du kan rita på!

Vårstäda din cykel hos oss. Den 23 april 10.00-12.00 putsar, smörjer och mekar vi med våra cyklar tillsammans så att de blir redo för många nya mil. 

Ett kul sätt att komma igång med lera är genom att delta i någon av våra workshops. Skapa med lera har lediga platser lördag 6 maj kl. 14-17 samt 24 maj kl 18-21. Kostnaden är 400 kr per person och det ingår 3 kg lera. Beskickning och glasyr ingår givetvis och görs av ansvarig ledare. Maila till cecilia@hoganasmakerspace.se vid intresse. 

Vi funderar även på att anordna en Maker Fair där vi visar och säljer saker vi skapat. Detta tänkte vi även kombinera med en loppmarknad. Hör gärna av dig till oss om detta är något du vill vara med och arrangera. 

Hoppas att vi ses i lokalen i vår! Fler spontana aktiviteter och evenemang kan dyka upp så håll dig uppdaterad och följ oss gärna på Facebook och Instagram @hoganasmakerspace 

Hälsningar 

Victoria, Per, Cecilia, Pontus och Krister

Nyhetsbrev november 2022

Hej,

Ute blir det allt mörkare men på Höganäs Makerspace lyser flitens lampa. Vi är nu på plats i den nya lokalen och med en ny tjusig färg på väggarna, sponsrad av Colorama, är nu hela Makerspace samlad i den stora lokalen. En del behöver falla på plats och vi gör justeringar efterhand men det är nu öppet som vanligt igen. Eftersom drejhörnan är populär har vi, med hjälp av projektutvecklingsbidrag från Höganäs kommun, även investerat i en ny drejskiva.

I det sista nyhetsbrevet för året får ni bland annat information om en förändring vad gäller medlemsavgifter, julklappstips, öppettider över jul- och nyår och kommande aktiviteter. 

Medlemsavgift

Från och med årsskiftet inför vi en förändring vad gäller medlemskap. Vi har fortsatt två olika typer av medlemskap:

  1. Stödmedlem innebär att du stöttar föreningen och betalar in 200 kr. Du får då delta i våra evenemang som vi anordnar för våra medlemmar. Dessa annonseras ut i nyhetsbrev, sociala medier och på vår hemsida. Du prenumererar även på vårt nyhetsbrev där vi uppdaterar dig om vad vi gjort och vad som kommer hända framöver.
  2. Medlem innebär att du får allt ovan men även får verka i föreningen de dagar vi har öppet (tisdagar och torsdagar 18.30-21.00 samt söndagar 10.00-12.00). Detta medlemskap kostar 500 kr/år. 

Det som är förändrat är alltså att vi ändrar medlemskap från det som vi kallat att vara aktivt medlem (100 kr/mån), till att bara vara antingen stödmedlem eller medlem. Vi hoppas att fler medlemmar väljer att komma och aktivt använda lokalen och all utrustning, därför sänker vi kostnaden, samtidigt som det förenklar för vår administration. 

Julklappstips 

Vi vill även passa på att tipsa om den perfekta julklappen till den med ett intresse för keramik. Ge bort ett presentkort på en keramik-kväll på Makerspace – under tre timmar får ni dreja, kavla eller ringa vad ni vill tillsammans med en erfaren instruktör. 3 kg lera, beskickning och glasyr ingår till priset av 400 kr. Kontakta cecilia@hoganasmakerspace.se vid intresse. 

Genomförda aktiviteter 

Civilförsvarsförbundet har avslutat med en sista utbildning i allmän brandkunskap för våra medlemmar. Vi har genomfört ett flertal prova-på-lera-kurser och fler kommer erbjudas framöver. Ytterligare en workshop med betongjutning har genomförts samt en introduktionskurs med tryck på kläder.

Mingel med framtidsspaning blev en trevlig kväll med flera av er medlemmar på besök. Vi pratade om hur vi bäst utnyttjar den nya ytan i lokalen och passade på att lära känna varandra lite bättre. Stort tack till alla er medlemmar som kom! Era synpunkter är som sagt viktiga för oss. 

Under höstlovet deltog vi i Höganäs kommuns höstlovsprogram. Höslovslediga ungdomar designade sin egen t-shirt hos oss. Evenemanget var välbesökt och besökarna fick alla hem med personliga tryck på sina plagg.  

Aktiviteter framöver 

Julpyssel på Höganäs bibliotek den 27 november 14.30-17.00. Du får en möjlighet att sy och designa din egen julstrumpa samt pyssla klassiskt julpyssel. 

Självklart ska vi ha ett pysseltillfälle även i vår lokal för oss medlemmar. Vi bjuder därför in till Julmys och pyssel drop-in på Makerspace den 11 december. Kom förbi på lite glögg, pyssla, måla julkort och fixa dina julklappar! Vi kör drop-in hela dagen mellan klockan 10.00-19.00. 

Mellandagsdreja onsdagen den 28 december mellan klockan 14.00-17.00. Kavla, ringla och dreja tillsammans med instruktör. För 400 kr får du tre kilo lera, beskickning, glasyr och fika. För att boka plats mailar du cecilia@hoganasmakerspace.se. Det finns i skrivandets stund 2 platser kvar. Först till kvarn!

Är du en fena på akvarellmålning? Gillar du att virka mormorsrutor, tova, tälja eller annat skapande? Visst är det fint när vi delar med oss av vår kunskap till varandra i föreningen? Vi ser gärna att ni medlemmar håller i workshop för varandra. Har du någon idé om något som du vill lära ut – kontakta oss gärna info@hoganasmakerspace.se.

Vi håller stängt över jul och nyår, från och med 22/12, och välkomnar er åter den 8/1.  

Vi hoppas att ni får en fin avslutning på året, en god jul och ett gott nytt år!

Hälsningar

Victoria, Per, Cecilia, Pontus och Krister

Höstbrev 2022

Hej,

Välkommen till en färgsprakande höst med Höganäs Makerspace. Föreningen växer med antalet medlemmar och den största nyheten nu är att vi under hösten kommer att utöka lokalen med fler kvadratmeter!

Vi kommer att vara kvar på samma adress som tidigare men få en större lokal till förfogande. Vi har tidigare haft 35 kvm samt keramikhörnan och kommer nu att byta lokal med Sportbanken. Detta innebär att vi flyttar all vår verksamhet till det stora rummet med keramikhörnan. Pentry och badrum har vi fortsatt tillgång till. 

Inför flytten vill vi jättegärna ta del av era tankar och önskemål kring hur vi ska utforma lokalen för er medlemmar. Vad vill ni göra hos oss? Vad ska vi satsa på i framtiden?  Vi bjuder därför in till en kväll med Mingel med framtidsspaning 20 oktober klockan 18.30-21.00 för att ta del av era tankar och önskemål. Vi hoppas träffa så många medlemmar som möjligt!

Det har även skrivits ett reportage om Höganäs Makerspace i Helsingborgs dagblad (2022-09-25). Här kommer även en liten uppdatering om vad vi gjort sen sist och vad som händer framöver.

21 juni genomförde vi en Workshop i betonggjutning. Bland annat skapades trädgårdskonst, fågelbad och krukor. Workshopen var populär och vi har ytterligare en på gång i höst. 

26-27 juli deltog vi i Höganäs kommuns sommarlovsprogram på Bygglekplatsen vid Skateparken vid Kullagymnasiet. Tillsammans med barn och unga snickrade vi bland annat verktygslådor, käpphästar och båtar. 

Civilförsvarsförbundet har anordnat kurser för våra medlemmar: Hemberedskap den 31 augusti, Första hjälpen 7 september samt Säkrare barn den 14 september 

27 augusti tummade Höganäs Makerspace keramik tillsammans med besökare på Euronäsdagen vid Bibliotekstorget. Den nya ugnen, som vi nämnt tidigare, levererades i somras och är nu installerad och i bruk. 54 små tummade alster har sedan glaserats och bränts i lokalen. 

Aktiviteter framöver 

28 september håller Civilförsvarsförbundet en utbildning i allmän brandkunskap 18.00-21.00. Detta är ett perfekt tillfälle att gå igenom brandsäkerhet för alla som ska tända brasor och värmeljus i höst.

Ett par Prova-på-lera-kurser kommer att genomföras under hösten. Det finns i skrivande stund, 3 platser kvar till kursen fredagen den 30 september 16.00-18.00. Kursen kostar 400 kr och då ingår lera, förberedning för bränning samt glasyr och givetvis guidning och inspiration. 

2 oktober är det återigen dags för Betonggjutning 10.00-12.00. Köp med dig en påse betong så gjuter vi tillsammans. 

20 oktober bjuder vi in till Mingel med framtidsspaning 18.30-21.00. Vad vill ni göra hos oss? Kom förbi på lite tilltugg och dryck denna kväll, träffa medlemmar, och spåna tillsammans kring Höganäs Makerspaces framtid! 

2 november deltar vi i Höganäs kommuns höstlovsprogram. Mellan klockan 14.00-16.00 kan du designa din egen t-shirt hos oss. Ta med en t-shirt eller annat klädesplagg och gör ett personligt tryck med text eller bild. 

Anmäl dig till evenemangen i vår Facebook-grupp eller maila till oss: victoria@hoganasmakerspace.se

Våra öppettider är: tisdagar 18.30-20.30, torsdagar 18.30-20.30 samt söndagar 10.00-12.00. Avvikande öppettider kan dock uppstå, och skulle det ske så uppdaterar vi hemsidan och informerar i Facebook-gruppen senast en timme innan ordinarie öppettid.

Hälsningar

Victoria, Per, Cecilia, Pontus och Krister

Sommarbrev 2022

Sommarvärmen och semestern är på ingång men på Makerspace har vi inte legat på latsidan. Här kommer ett nyhetsbrev från oss för uppdatera er om vad vi gjort sen sist och vad som är på gång framöver.

Hänt i våras

21 april hade vi en spontan AW med grill i vårsolen. Vi hade en trevlig och lite annorlunda kväll med fokus på att skapa relationer istället för saker. 

Den 24 april genomförde vi Vårstäda din cykel där vi gav medlemmar en möjlighet att städa och meka med sin cykel. En del reservdelar fanns även att nyttja. Flera tog chansen och trampar nu lätt på pumpade, smorda och skinande rena cyklar.  

Den 28 april satte vi fröer i jorden med evenemanget Så med oss. Vi bytte sticklingar och erfarenheter. Flera plantor har nu omskolats och växer vidare hemma hos medlemmar.

Introduktionskurs för pinnsvets genomfördes den 17 maj med förklaring av grunderna hur man svetsar, olika metoder och säkerhetskrav. Deltagarna fick även en genomgång i hur man på ett säkert sätt använder en vinkelslip för att kapa och slipa metallbitar. 

Den 31 maj hölls en introduktionskurs till apputveckling med fokus på enkla 2D-spel.

Keramikverkstaden har fortsatt varit uppskattad och därför har vi, vid ett par tillfällen, erbjudit kurser i drejning och andra tekniker mot betalning. Vi har även genomfört en insamling som en del av finansiering av en ny keramikugn som levereras i mitten av juli.

 

Aktiviteter framöver 

21 juni är det dags att Gjuta i betong klockan 17.00-20.00. Betongpåsar kommer att säljas på plats till självkostnadspris. Anmäl dig till evenemanget i vår Facebook-grupp eller maila till oss: victoria@hoganasmakerspace.se

Framöver kommer vi även fortsätta att erbjuda grupper att dreja och att arbeta kreativt med leran. Om ni är en grupp mellan 4-8 personer så är ni välkomna att höra av er till Cecilia@hoganasmakerspace.se för att boka in en er.

Vi kommer även att delta i Höganäs kommuns sommarlovsprogram genom att snickra på Bygglekplatsen vid Skateparken vid Kullagymnasiet 26-27 juli.

Öppet i sommar

Under sommaren har vi ambitionen att hålla öppet som vanligt: tisdagar 18.30-20.30, torsdagar 18.30-20.30 samt söndagar 10.00-12.00. Avvikande öppettider kan dock uppstå, och skulle det ske så uppdaterar vi hemsidan och informerar i Facebook-gruppen senast en timme innan ordinarie öppettid.

Avslutningsvis, för er som är medlemmar men ännu inte besökt oss i lokalen – kom förbi och säg hej! Vi visar gärna runt och det finns säkert något som inspirerar 🙂

 

Kreativa hälsningar,

Victoria, Per, Cecilia, Pontus och Krister

Vårbrev 2 2022

Här kommer en uppdatering om vad vi gjort sen sist och vad som är på gång.

 

Årsmötet genomfördes den 17 mars. I styrelsen sitter nu ordförande Cecilia Skoog, kassör Per Haglund, sekreterare Victoria Dorup, ordinarie ledamot Krister Södergren och ordinarie ledamot Pontus Nyholm. Johan Lingebrant är ny revisor.

 

Den 31 mars- 2 april deltog vi i ”Hela Höganäs på riktigt” i Blå hallen. Vi hade en monter där vi ordnade workshops i återbruk av konservburkar som vi dekorerade samt gjorde egna LED-lampor för smarta hem. Det var roligt att träffa flera av er medlemmar där och förhoppningsvis träffade vi även några blivande medlemmar.

 

I veckorna går drejskivorna varma på Makerspace, det sys, svetsas och 3D-printas i lokalen, för att nämna något. Har du inte varit hos oss på länge så kom gärna ner på ett besök. Våra öppettider är samma som tidigare men tål att upprepas:

Tisdagar 18.30-20.30

Torsdagar 18.30-20.30

Söndagar 10.00-12.00

 

Aktiviteter framöver 

Vårstäda din cykel den 24 april – vi smörjer, putsar och mekar tillsammans för att få ordning på våra cyklar. Här finns verktyg och en del reservdelar att använda. 

 

Så med oss den 28 april – vi sätter fingrarna i jorden och sår fröer tillsammans! Hos oss finns fröer, krukor och en liten odlingslott. Självklart får du ta med dig det du sått hem. Har du fröer eller sticklingar som du vill dela? Ta med dig så byter vi med varandra. 

 

Bygg insektshotell den 5 juni – tillsammans ökar vi den biologiska mångfalden. Vi bygger insektshotell åt våra små insekter. Hos oss finns brädor, skruvar och verktyg. 

 

Civilförsvarsförbundet kan erbjuda oss utbildning för de som är intresserade. Kurser som kan erbjudas är: allmän brandkunskap, HLR, hemberedskap, säkrare seniorer, säkrare tillsammans med barn. Så fort vi har minst 12 deltagare som anmält sig så bokar vi tid och datum. Kursen är gratis för medlemmar och för icke-medlemmar tar vi en avgift på 50 kronor. 

 

Anmäl dig till evenemangen i vår Facebook-grupp eller maila till oss: victoria@hoganasmakerspace.se

 

Hälsningar

 

Victoria, Per, Cecilia, Pontus och Krister

 

Några bilder:

 

Vår monter var välbesökt under Hela Höganäs på riktigt. Bland annat dekorerades plåtburkar tjusigt med hjälp av servetter, bokmärken och tapeter.

Vårbrev 2022

Dagarna blir ljusare, restriktionerna har lyfts och vi har en spännande vår framför oss i föreningen. Här kommer lite info om vad som gjorts sedan sist och vad som är på gång.

Aktiviteter

Vi hade en hel del frånvaro i styrelsen p.g.a Covid-19 & annat så det blev inga specifika aktiviteter för medlemmar under januari & februari (vi var dock nog inte ensamma om att vara krassliga eller i karantän 🙂 )

På sportlovet så anordnade vi vid två tillfällen vinyltryck på T-shirt för barn och ungdomar i samarbete med kommunen, som en del av vårt hyresavtal. Det var väldigt lyckat, med totalt ca 45 barn och ungdomar som gjorde alla möjliga olika häftiga designs och var superstolta när de gick därifrån. Vi höll till i lokalen och det kändes riktigt skönt att slippa flytta runt maskiner & material, Båstad Makerspace’s möbler gjorde att alla fick plats även om det verkligen var ’fullt hus’.

Framöver så har vi ett par hållpunkter i kalendern:
– 17 mars kl 1830 är det årsmöte i föreningen. Det vore jättekul om så många medlemmar som möjligt kommer, det är ett bra tillfälle att träffas, lära känna varandra och få se hur lokalen och verksamheten utvecklats. Anmäl er gärna genom att skicka ett mail eller svara att ni kommer på Facebook-eventet. Vår verksamhetsberättelse för 2021 och verksamhetsplan för 2022 finns på hemsidan.
– 31 mars – 2 april deltar vi i ”Hela Höganäs på riktigt” i Blå Hallen. Vi har ett ’fack’ där vi ska mot ersättning anordna workshops inom återbruk och smarta hem, visa upp lite olika maskiner vi har samt berätta mer om föreningen. Vi ska även vara med i samtal runt hållbar konsumtion som hålls av Fredrik Seger, hållbarhetsutvecklare i kommunen. Vi tar tacksamt emot hjälp, det är kvällstid och blir nog jättekul – hör av er om ni vill vara med!

Vi jobbar även med att ’brainstorma’ vilka aktiviteter vi vill anordna för medlemmarna framöver. Keramik-kurs står högst på listan, tillsammans med någon social aktivitet typ grillkväll/after work, sen följer annat som passar på våren typ cykelverkstad, odling, insektshotell m.m. Hör gärna av er och berätta vad som lockar! Vi har även börjat ändra på hemsidan så att man kan se en kalender av kommande aktiviteter och anmäla sig, för att man inte ska missa något om man inte använder Facebook. 

Lokalen

I början av året så ställde vi i ordning två drejskivor och listade ut hur keramik-ugnen funkar, flera medlemmar har redan kommit igång med drejning och skröjbränt sina alster. Rutinerna finns på plats i lokalen – kortfattat så behöver man ha gått någon form av kurs så man vet hur man förbereder leran, det finns lera att köpa till självkostnadspris och föreningen sköter brännandet. Vi har även flyttat ut snickeriverktyg och annat till ett hörn av Sportbanken så det är enklare och snabbar att ta ut grejer för att såga, slipa m.m. utomhus.

Inne i pentryt och själva lokalen är det riktigt fräscht nu med de nya möblerna från Båstad Makerspace. Vi har två stora konferensbord, två ståbord och massor av stolar, samt det finns en projektor om man t.ex ska hålla någon kurs. Lasergraverare och CNC-fräs har vi inte kommit igång med än, och vi har inte köpt in några fler verktyg sedan sist.

Ekonomi

Ekonomin ser bra ut och för den som vill veta detaljerna så finns det beskrivet i Verksamhetsberättelsen för 2021 som ligger på hemsidan. Kortfattat så gick vi på plus under 2021 tack var ersättning från kommunen för aktiviteter utöver de som ingår i hyresavtalet. Nu för 2022 så har vi fått ett uppskattat stöd från Höganäs Energi på 5000 kr, och av stipendiet från Stiftelsen Gripen finns det ca 20000 kr kvar till utrustning.

 
Fakturor skickades för några veckor sedan ut till alla medlemmar som behöver förnya sitt medlemskap för 2022 (om man vill, så klart 🙂 ). Om ni blev medlem innan 1 oktober 2021, inte har förnyat medlemskapet i år och inte har fått fakturan kolla gärna skräpposten eller hör av er. 

Framtiden

Under 2022 ska vi fokusera på att attrahera nya medlemmar, ordna fler spännande och intressanta aktiviteter för våra medlemmar samt få fler medlemmar att vara aktiva i lokalen. Även för denna punkt så finns det mycket mer detaljer i Verksamhetsplanen för 2022 som ligger på hemsidan. Vi ser framför oss ett riktigt spännande år!

Soliga hälsningar,

Per, Cecilia, Pontus & Fredrik

Alster drejade av en medlem. Notera initialerna i botten, gjord med en stämpel som 3D-printades hos oss!
Bild från 'keramikhörnan' när den var under uppbyggnad
Några Fortnite-spelare gjorde dessa tryck på sportlovet

 Julbrev 2021

Hej alla medlemmar!

Nu närmar vi oss raskt årets slut och det är dags för det sista nyhetsbrevet för i år. Återigen vill vi börja med att tacka er alla för att ni är med och stöttar föreningen på olika sätt. Vi är nu över 60 medlemmar, och antalet aktiva medlemmar ökar också vilket är jätteroligt :).

Aktiviteter
Det har varit ett ganska intensivt kvartal med många aktiviteter tillsammans med kommunen, dels som en del av vårt hyresavtal men även aktiviteter som ordnats mot extra ekonomisk ersättning. Vi har:
– … gjort vinyltryck med ”Mötesplats Snäckan”, en aktivitet för ungdomar & vuxna med funktionsnedsättning
– … haft en föreläsning om entreprenörskap för teknikprogrammet på Kullagymnasiet
– … ordnat julpyssel vid tre tillfällen på Höganäs Bibliotek
– … haft lite julmys i lokalen för medlemmar (det var jättekul att se så många medlemmar där samtidigt och ha kul tillsammans)

Ikväll ska vi vara med på kommunens julvandring, sen är det klart för i år. Vi inser att det har varit lite glest med planerade aktiviteter riktade mot medlemmarna, vilket vi tycker är lite synd och vi ser fram emot att tillsammans svetsa, dreja, fixa prylar och annat efter årsskiftet!

Lokalen
Under det sista kvartalet har vi haft en uppföljning med Höganäs Kommun angående lokalen, som vi hyr av dem. Vi känner att samarbetet med kommunen har fungerat bra och vi har förlängt avtalet till slutet av 2022. Hyran har justerats upp men inte till fullt pris tack vare en generös reduktion p.g.a Covid-19. Precis som tidigare så ingår det att vi anordnar 6 olika aktiviteter under året, t.ex cykelverkstad, delta i kulturnatten, m.m.

Vi har också en del ny utrustning på plats, bl.a drejskiva, keramikugn, värmepress för vinyltryck på textil, Dremel med tillbehör samt varmluftspistol. Det är lite rörigt i lokalen fortfarande men nu när alla aktiviteter med kommunen är avklarade så finns det tid till att ordna upp det.

Ekonomi
Av stipendiet från Stiftelsen Gripen finns det ca 20000 kr kvar, och vi är överens med dem om att rulla fram pengarna till nästa år. Vidare så har vi sökt utvecklingsbidrag för keramik-delen av verksamheten och fått beviljat 8000 kr för att komma igång ordentligt med det. Till sist så har vi sökt sponsring från Höganäs Energi men väntar fortfarande på svar.

Ovanstående former av bidrag och stipendier kan dock oftast inte användas till lokalhyra eller dylikt, utan är öronmärkta till ett specifikt ändamål.  Antalet medlemmar har vuxit bra men för att kunna stå på egna ben när det gäller lokalhyran efter 2022 så behöver vi a) fler medlemmar och b) fler aktiva medlemmar. Så berätta gärna för vänner och bekanta om du tror de kan vara intresserade, eller kom förbi själv, umgås och utforska möjligheterna.

Framtiden
I början av 2022 så ställer vi i ordning drejskivan och ugnen ordentligt och planerar in lite medlemsaktiviteter runt det och annat så snart som möjligt. Vi kommer även att få låna en hel del utrustning från ett annat Makerspace, som pausar sin verksamhet. Bland annat en laserskärare, en CNC-fräs, fyra 3D-skrivare, en till dator och diverse möbler (mer om detta när det är helt klart!)

Sen börjar det bli dags för årsmöte och kallelse kommer via mail. Men fundera lite redan nu på om du vill vara med i styrelsen och utveckla & forma föreningen – hör av dig till Eva Lundkvist i valberedningen i så fall på elun55@gmail.com.

Avslutningsvis, lite praktisk info: vi har öppet under jul och nyår, men med avvikande öppettider – vänligen se hemsidan för aktuell information. Vill man arbeta i lokalen någon annan dag så bara hör av er och låna nycklarna.

Juliga hälsningar,

Per, Cecilia, Pontus & Fredrik

Några bilder:
Redo för julmys:

image.png

Roligare att göra egna julkort tillsammans:

image.png

Lite försäljning av egentillverkade prydnader:

image.png

Höstbrev 2021

Hej alla medlemmar – nu är vi över 50 stycken i Höganäs Makerspace! Stort tack till alla som är med och stöttar och bygger upp föreningen. För att hålla alla informerade utan att blanda in sociala medier så tänkte vi maila ut ett nyhetsbrev varje kvartal med lite om vad som händer och vad som kommer. Dessa kommer även att läggas upp på hemsidan.

Aktiviteter

Vi började i våras med att ha cykelreparation ute på vår gård och under sommarens gång har vi gjutit i betong, byggt insektshotell, lärt oss använda vinylskäraren, printat ut en del med 3D-skrivaren, samt målat och snickrat en hel del ute på gården. Vi har också rensat undan allt grus i Carporten så att vi har möjlighet till att göra saker utomhus fast under tak.

I vårt samarbete med Höganäs kommun har vi vid ett tillfälle under sommaren samt på Kulturnatten byggt fågelholkar med barn.

På Kulturnatten hade vi med oss färdiga byggsatser till 10 fågelholkar, som vi gjort själva av begagnad plywood, samt 30 byggsatser som UC hade gjort i ordning. Skruv, spik, verktyg hade vi själva, medan kommunen hade ordnat färg & penslar för att måla holkarna.

Det var fullt ös direkt från start, men vi var fem medlemmar som var med och hjälpte till så det gick bra och alla var fortfarande glada (men lite trötta 🙂 ) när det var dags att packa ihop.

Förändringar i styrelsen.

I styrelsen så har Lars Rosenqvist avgått som kassör och vi har haft ett nytt konstituerande möte inom styrelsen för att fördela om rollerna. Cecilia Skoog är ordförande, Pontus Nyholm är sekreterare och Per Haglund är kassör. Fredrik Öhrman fortsätter som ordinarie ledamot.

Framtiden

När vi blickar framåt mot höst och vinter kommer vi ha fler aktiviteter som riktar sig mot inomhusvistelse. Aktiviteterna kommer stå på hemsidan och Facebook så fort vi har planerat upp dem. Vi hoppas att fler och fler medlemmar kommer förbi och utforskar möjligheterna i lokalen, och för att förenkla för barnfamiljer så är barn numera välkomna att följa med till lokalen! (se aktuella öppettider och annan info på www.hoganasmakerspace.se).

Ses i lokalen! / Cecilia, ordförande i Höganäs Makerspace

Lägg till din rubriktext här

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.